Potsdam

Potsdam Brendenburg eyaletinin başkentidir ve en büyük şehridir. Almanya'da Berlin'in güneyinde Havel nehri üzerinde bulunur. Eski yıllarda Prusya krallarının yaşam yeri Postdam'dı.

Ulaşım:
Berlin'den tren veya S-bahn (S7) ile ulaşım kolaydır, yaklaşık 30-40 dakika kadar sürmektedir. Tren bileti almak konusunda yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. S-bahn için alınan biletin ABC kapsamında olması gerekir. ABC S-bahn bileti ile sadece S7'ye değil trene de binebiliyorsunuz Postdam istasyonuna kadar.

Potsdamda bulunan saray, parklar ve manzara oldukça etkileyici. Berlin'e gidenler birkaç günden fazla kalacaksa ve yeterli zamanları varsa bir günlerini buraya ayırmalarına kesinlikle değer. Gidiş geliş ve gezi dahil sabahtan akşam üzerine kadar vakit alır.

Potsdam'ı gezmek için bisiklet kiralamak dahil çeşitli yöntemler tarif edenler vardı internette, ben hemen Postdam tren garı (Hauptbahnhof) yanında bulunan tur şirketleri ile görüşüp tur otobüsüne atladım (15 euro fiyat) ve yaklaşık 3 saat süren tura katıldım. Otobüsle Sanssouci sarayı ve diğer yerleri gezdirdiler, rehber gezilen yerleri detaylı anlattı (İngilizce ve Almanca olarak anlattı aynı kişi). Aynı zamanda dinleme cihazı ile de bilgiler dinleyebiliyorsunuz. En son Potsdam çarşı merkezinde bizi indirdi, orayı da gezip 15 dakika yürüyerek tekrar tren garına ulaştım.