Berlin'de ne giyilir? Havalar nasıl?

Ben Berlinde nisan, mayıs, haziran aylarında kaldığım için en iyi bu 3 ayı tarif edebilirim. Diğer ayları da orada anlattıkları kadarıyla yazacağım.

Nisan ayı biraz soğuk geçti ama aşırı soğuk olmadı. Bir sweatshirt ve orta kalınlıkta mont giyiliyordu genellikle. İnce yazlık bir mont yetmezdi. Yağmur çok yağmadı, nadiren yağdı ve onlar da çok yoğun yağışlar olmadı, şemsiyen olduğu halde hiç yanıma alma gereği duymadım bu 3 ay boyuınca ona rağmen yağmura yakalanıp haiff ıslandığım 2-3 kere oldu en fazla.

Mayıs ayında havalar ısınmaya başladı, T-shirtler hiyilmeye başlandı ancak bu aylar tam geçiş ayları olduğu için orda aynı anda mont, t-shirt, uzun kollu, kısa kollu her tür kıyafet giymiş insanı aynı anda metroda, sokakta görmek mümkün oluyor. Türkiye o açıdan daha stabil ama orada hava çok değişken olabildiği için böyle olabiliyor. İnce bir yazlık mont hep grekti bu ay boyunca. Sıcaklık 20 derece civarında idi.

Haziran ayı daha da ısındı hava ve tamamen kısa kollu giyiyordu herkes, ince bir mont nadiren gerekti tshirt veya gömlek üzerine. Hatta bazı geceler bile bayağı sıcak oldu. Yağış çok nadir oldu. Sıcaklık genellikle 25 derecenin altına pek düşmedi.

Tahminimce bu aylardan sonraki yaz ayları da Türkiye kadar olmasa da sıcak geçer, duyumlarım bu şekilde oldu.

Kış aylarını görmedim ama kar yağmur karışık soğuk günler yaklaşık Türkiye'nin Ankara, İstanbul havası gibi anlatılar hep. Yağmur ve kar yağışının eski yıllardaki kadar yoğun ve sık olmadığını söyledi herkes ki benim kaldığım 3 ay boyunca nadiren yağmur yağdı, yağsa da az yağdı.

Ayakkabı:
Yağmurlu hava nadir de olsa olduğu için su geçirmeyen trekking  ayakkabıları ilk bahar ve sonbahar aylarında çok iyi olur bence, yaz aylarında spor ayakkabı daha iyi olur.  Kış aylarında zaten bot benzeri şeyler şarttır sanırım.
Ayakkabı demişlen Alman üretim olduğu için Jack Wolfskin mağazalarına Berlin'de sık rastladım. Aklıma gelenler Friedrichstraße kenarında bir ara sokakta ve Kurfürstendamm caddesinde olanlar. Fiyatların Türkiyeden çok farklı olduğuna rastlamadım ama yine de çok detaylı bakmadığımı belirteyim, belki uygun fiyatlı ürünler bulursunuz.

Güneşli hava nisan, mayıs, haziran ayları boyunca çok oldu. Ama ışınların açısından mıdır nedir en güneşli havası bile Ankara, İstanbul gibi pırıl pırıl parlamıyor :) Kısacası havası, güneşi, mevsimleri asla Türkiye kadar güzel olamaz :)

Hava durumu uygulamaları:
Unutmadan hergün cep telefonu havadurumu uygulamanıza bakmanız çok fayda sağlar, çok kesin bilgiler veriyor, yağmuru saatine kadar doğru bildiği çok oldu.