Hauptbahnhof ve Tren yolculuğu - Almanya

Haupt: Baş, Ana
Bahnhof: İstasyon
Haputbahnhof: Ana istasyon, Ana tren garı, Merkez istasyon
Hbf şeklinde kısaltma ile yazarlar.

Haputbahnhof en sevdiğim, telaffuzu en güzel Almanca kelime oldu, birisi söylerken orada görülen her harfi tek tek duyarsınız, aradaki T harifini bile :)

Almanya'da her şehrin ana tren garı yani hauotbahnhof'ları çok büyük, güzel yerlerdir ve genellikle şehir merkezide çok yakındır.  Çoğu tarihi bir bna görünümünde, görkemli güzel yapılardır. Bazılarının dışarıdan tarihi görüntüsü kadar içerisinde modern görüntü vardır.

Berlin hauptbahnhof şehir merkezine bir kaç durak uzaklıkta, güzel, düzenli, modern bir yapısı var. S5, S5, S75 metroları (s-bahn) buradan geçiyor. Berlin Hauptbahnhof'un tam yanındaki yoldan geçen otobüs ile Tegel Havalanına (Flughafen Berlin Tegel, TXL) ulaşmak mümkün. Berlin hauptbahnhof binasından dışarı çıkmadan S-Bahn yani metroya binmeniz mümkün, en üst katta S-bahn rayları var, tabelaları takip ederek yolunuzu bulmak çok kolay.

Hamburg Hbf ,Bremen Hbf, Leipzig Hbf gibi çoğu şehrin en merkezi caddesine 5 dakika yürüme mesafesindedir. Genellikle hauptbahnhof''ta inince şehir merkezine yüyüyerek hemen ulaşabilirsiniz ve şehri metro kartınız olmadan gezebilir aynı şekilde geri dönebilirsiniz.

Çoğunun içerisi restoranlar, kahveciler, dergiciler, hediyelik eşya dükkanları, ekmek-pasta dükkanları (bäckerei) gibi her çeşit dükkan ile doludur. Özellikle dergi satan dükkanlarda inanılmaz çok çeşit vardır, Türkçe sahil bir çok dilde güzel dergiler bulabilirsiniz.Bu konuda en zenginlerinden birisi Leipzig Hauptbahnhof olarak bilinir, içerisi tam bir alışveriş merkezi havasında ve bakımlı, çok fazla mağaza var.

Hamburg şehrinin görkemi ve güzelliğinin yanında Hauptbahnhof'u biraz salaş görünümlü kalmaktadır.

Haputbahnhof'ların hepsinde çok sayıda ray hattı bulunur ve bunlar Almanca "gleis" olarak adlandırılır, gleis 1, gleis 5... gibi numaralarla belirtilir. Bineceğiniz trenin gleis numarasının olduğu alana giderek orada beklemeniz gerekir. Normaksınıf vagonların kaç numaralı alana yaklaşacağı ekranlarda yazılır, genelde D,E,F = 2. sınıf diye belirtilir ekranda, siz 2 sınıf normal ekonomik vagon bileti almışsanız gidip de A harfinin olduğu bölümde beklememelisiniz.

Trenler son derece sessiz ve yolculuk çok rahat. Genelde kalabalık olmuyor, koltukların yarısı boştu her bindiğimde. Her koltukta cep telefonu şarjı için priz olması güzel :)

Tren bileti almak:
Tren biletini almanın çeşitli yolları vardır elbet, ben çok kere tren yolculuğu yaptım ve hepsinde de internet üzerinden http://www.thetrainline-europe.com sitesini kullanarak biletimi aldım. Buradan bileti kredi kartınızla satın aldıktan sonra pdf dosyasını print ettirmeniz yeterli. Print ettiğiniz kağıdı ve kredi kartınızı mutlaka yanınızda bulundurun çünkü tren hareket ettikten bir süre sonra kompartmana gelen görevli her ikisini de görüyor ve elindeki makineye okutuyor. Hiçbir görevli bana pasaprt veya başka bir kimlik kartı sormadı sadece bilet kağıdına ve kredi kartına baktı. Buradan aldığım biletlerde koltuk numarası olmadığı için boş bulduğum yere oturdum, çoğu kişi de öyle yapıyordu.

Bu biletleri cep telefonu  uygulamaları ile alıp görevliye cep telefonu ekranını gösterenler de vardı ama denemedim hiç. Tren garlarının içerisindeki bilet alma makineleri ile de almak mümkün ama denemedim, Türkçe dil seçeneği de varmış duyduğuma göre (zaten metro istasyonlarındaki bilet makinelerinde de Türkçe dil seçeneği var.)

Berlin Hauptbahnhof 


Bremen Hauptbahnhof

Hamburg Hauptbahnhof 

Leipzig Hauptbahnhof

Wolfsburg Hauptbahnhof

Mahdeburg Hauptbahnhof
Berlin Hauptbahnhof