Berlin'de alışveriş merkezleri

Berlin'de nerelerde alışveriş yapılır?
Berlin'de alışveriş yapılacak alanlar oldukça çeşitli: Alışveriş merkezleri, bazı caddeler, hauptbahnhof (ana tren garı) bunlar içerisinde en sık kullanılanları. Aşağıdaki özet bir alışveriş rehberi gibi sıralamaya çalışacağım.

Berlin'de alışveriş merkezleri:
- Kaufhaus des Westens (KaDeWe): Berlin'de bulunan en meşhur, en güzel, en büyük ve en eski alışveriş merkezi. Kurfürstendamm caddesinin başlangıcında bulunuyor. 6-7 katlı bu tarihi bina 100 yılı aşkın yaşıyla Avrupanın en eski alışveriş merkezi. İçerisinde saat, parfüm, giyim, mutfak eşyaları, oyuncak, çikolata, müzik sistemleri, hediyelik eşyalar, kalem kırtasiye... daha bir çok kategoride çok çeşitli ürünler var. Saat markaları en lükslerinden normallerine kadar hepsi var ve çok çeşitli, kırtasiye bölümünde Alman kalem markaları harika çeşitliliğiyle göz doyuruyor, oyuncak ve model tren bulunan bölüm olağanüstü güzel, bunlar en favori bölümlerim ama her katı her bölümü güzel. En üst kattaki çikolata ve yemek bölümü de güzel.
- Karstadt: Kawede'ye 5 dakika yürüme mesafesinde güzel bir alışveriş merkezi. Kadewe gibi Kurfürstendamm caddesinin tam kenarında.
- Mall of Berlin: Çok güzel ve büyük bir alışveriş merkezi. Buraya tıklayarak hakkında ayrıntılı yazıya ulaşabilirsiniz.
- Alexa: Alexanderplatz meydanında bulunan orta halli bir alışveriş merkezi.
- Galeria: Alexanderplatz meydanında bulunan diğer alışveriş merkezi. Çikolata reyonu zengin ve bolca indirime rastladım.
- Friedrichstraße caddesinde de çok güzel mağazalar ve pasajlar var. (Kelime aynı, Almanca da Passage diye yazıyorlar.) Çok iyi markaların mağazaları mevcut.

Berlin'de alışveriş caddesi:
 Kurfürstendamm caddesi ve Friedrichstrasse caddesi alışveriş konusunda en meşhur ve çok iyi markalar, çeşitler içeren iki cadde. Özellikle Kurfürstendamm caddesi çok çok iyi ve daha büyük.

Elektronik cihaz almak için:
- Saturn (Alexanderplatz meydanında, Potsdamer platz'da (U2 durağı) ve Kurfürstendamm caddesinde aynı isimli durağa yakın var (U1 durağı)
- Mediamarkt (Alexander platzda Alexa alışveriş merkezi içinde var)
- Sony Center (Tahmin edildiği gibi sadece Sony marka ürünler var :) Kamera, cep telefonu vb. hemen her ürün var, sanırım laptop yoktu, Ulaşım ve ayrıntılı yazı için burayı tıklayın.
- Kadewe: Kadewe alışveriş merkezi içerisinde elektronik cihaz olarak hoparlör, kulaklık, müzik sistemleri bulunan bölüm çok zengin ve en kaliteli markalar dahil var. Bu alana yakın apple marka laptoplar, cep telefonları, samsung telefon tablet v.b bölümleri var...

Saat satın almak için:
- En iyi ve en çeşitli alan sanırım Kadewe giriş katında bulunan saat alanı. Burada en pahalı isviçre markalarından ucuz saat markalarına kadar her marka ve çok fazla çeşit saat bir arada. Yine Kurfürstendamm caddesi boyunca sağlı ve sollu çok ünlü İsviçre markalarının butik mağazaları mevcut. Kadewe'nin de bulunduğu bu caddedeki saatçiler herkese yeter.
- Alexa alışveriş merkezi içerisinde de daha ufak saat mağazaları var (Alexanderplatz meydanında)
- Galeria saat bölümü de çok zengin çeşitliliğe sahip. Pahalı isviçre saatlerinden ziyade normal markalara bakmak için çok idel bir yer bence, çok fazla saat markası ve çeşit mevcut.
- Friedrichstraße caddesinde de birkaç büyük lüks saat mağazası var sağlı sollu.

Saat fiyatlarını Türkiye'den pek farklı görmedim. Belki yüzde 10 tax free (vergisini havaalanında gri almak) ile bir miktar ucuza gelebilir.

Hediyelik eşya nerelerden alınır?
Kısaca her yerden. Alışveriş merkezleri, Mall of Berlin'in en alt katı, Kurfürstendamm caddesinde "Berlin" temalı ürünler satan bir çok dükkan mevcut. Bu dükkanları anlatmaya tarif etmeye bile gerek yok çünkü heryerde karşınıza çıkacaklar. Buralarda kupadan, mıknatıslı buzdolabı süslerine, t-shirtten oyuncak ayılara (Berlin'in sembolü ayı), oyuncak arabalara kadar herşey mevcut.
- Ampelman (Ampelmännchen) Berlin'in simgesi haline gelmiş ürünlerden birisi. Sadece bu temada ürünler satan kendi mağazaları var ve başka dükkanların içerisinde de ürünleri satılıyor. Doğu Almanya zamanında kullanılan trafik lambası sembolü. Bu dükkanlara Mall of Berlin'in en alt katında, Kurfürstendamm caddesinde, Alexanderplatzda yani heryerde rastlayabilirsiniz. Ampelmann güzel görünen hoş bir simge bununla ilgili ufak tefek birşeyler almanızı öneririm Berlin anısı olarak.
- Unter den Linden caddesindeki (Alexanderplatza yakın) Mercedes showroomundan, Kurfürstendamm caddesindeki Bmw ve Audi showroomlarından da bu markalarla ilgili irili ufaklı ürünler alabilmek mümkün.

Giyim, kıyafet, ayakkabı vb.:
Öncelikle şunu söyleyeyim ben Türkiye'den daha ucuz bir ürüne rastlamadım bu kategoride. Hatta bazen biraz daha pahalı olduklarını gördüm. Kadewe alışveriş merkezi, Mall of Berlin, Galeria bu konuda bol çeşit içeriyor. Berlinde yer  yer

Çikolata nerelerden alınabilir?
- Kadewe'nin en üst katı, Galeria'nın çikolata reyonları zengin. Friedrichstraße caddesinde meşhur bir İsviçre markasının mağazası var, ayrıca burada birçok pasaj ve mağaza çikolata satar. Berlin'de her yerde çikolata bol görülebilir.

Sony Center'daki Sony mağazası

Kadewe alışveriş merkezi

Karstadt Alışveriş Merkezi