Berlin Duvarı ve East Side Gallery

Berlin Duvarı (Almanca adı "Berliner Mauer") doğu ve batı Berlin arasında insanların geçişini engellemek için 13 Ağustos 1961 tarihinde aniden inşa edildi ve 9 Kasım 1989 tarihinde yıkıldı.

Berlin Duvarına nasıl gidilir?
Blogumdaki her bölümde olduğu gibi Berlin Duvarını da aşağıda Alexander platz işaretlenmiş bir harita ile tarif ettim. Buraya ulaşım çok kolay. Haritada görüldüğü gibi gideceğimiz durak Warschauer Straße, burası U1 son durağı veya S5, S7 de aynı duraktan geçiyor. Burada inince haritada görülen yönde durağın hemen önündeki köprüden karşıya doğru yürüyerek ilk sol yoldan ilerlediğinizde duvara 5 dakika içinde varacaksınız. Duvarın bulunduğu cadde Mühlen Straße. Burası Friedrichshain ve Kreuzberg mahalleleri arasında kalan bir cadde.

Diğer bir yol U8 Frankfurter Tor durağında inerek yürümek ancak bu yürüyüş daha fazla 10-15 dakika kadar sürecektir.

Burada Berlin Duvarı'nın çok uzun bir parçası aynen duruyor. Üzerinde çeşitli Graffitiler var. Duvarın anı sıra yürüyerek ve üzerindeki şekilleri inceleyerek, fotoğraflar çekerek Alexander Platz meydanına kadar yürüyebilirsiniz ancak yarım saat kadar sürebilir bu yürüyüş.

Duvar burada Spree Nehrinin hemen kenarından ilerliyor. Duvarın buradaki 1.3 km uzunluğundaki parçasına East Side Gallery deniyor çünkü dünyanın birçok yerinden 100'den fazla sanatçının resimleriyle donatılmış ve uluslar arası bir özgürlük anıtı haline getirilmiş. Duvarın sağlam kalan en uzun parçası burasıdır.

Berlin Duvarı



EAST SIDE GALLERY FOTOĞRAFLARI:

East Side Gallery - Mühlen Straße

East Side Gallery ile Warchauer Strasse arasındaki köprü

East Side Gallery ile Warchauer Strasse arasındaki köprü

East Side Gallery - Berlin Duvarı 
East Side Gallery - Berlin Duvarı 

East Side Gallery - Berlin Duvarı 

Berlin Duvarı'nın hemen doğu kıyısından bulunan Spree Nehri




Berlin Duvarı nereden geçiyordu? Haritalar:
Warschauer Straße yakınındaki Mühlen Straße'de kalan uzunca parçasını görebildiğimiz duvar buradan ilerleyerek duvar Alexander Platz meydanınn doğu tarafından bir kavis çizerek kuzeye doğru ilerleyip Mauer Parkın bulundupu yerden geçiyormuş. Bu alanlarda yerlerde kaldırımlarda duvarı gösteren işaretlere rastlamak mümkün.
Berlin Duvarı hattı

Doğu - Batı Berlin

Doğu - Batı Berlin Sınırı - Berlin Duvarı hattı




DİĞER BERLİN DUVARI FOTOĞRAFLARI:

Potsdamer Platz meydanı ile Mall Of Berlin  arasındaki yeliş alanda bulunan duvar kalıntısı)