Berlin'de metro ve otobüs nasıl kullanılır?

Berlinde toplu taşıma  (U-bahn, S-bahn, Otobüs) nasıl kullanılır?

Merlinde metro (Almanya'daki ismi U-BAHN) ile şehrin her yerine ulaşım çok kolaydır. Metro hattı çok gelişmiş ve detaylıdır, alttaki resimde hatlar görülmektedir.
U ile isimlendirilen hatlar (U-Bahn) metro yani yer altından ilerleyen raylı sistemdir.
S ile isimlendirilen hatlar (S-Bahn) yerin üzerinden ilerleyen raylı sistem. Bu ikisi arasında başka bir fark yok. Metro da Türkiye'de olduğu gibi nadiren yer yüzüne çıkarak  veya yerden yüksekteki bir raydan ilerlemektedir.

Metro haritası nasıl kullanılır?
Aşağıdaki resimde görülen gibi bir toplu taşıma kartı aldığınızda u-bahn, s-bahn veya otobüs farketmeksizin bütün toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz. Sadece kartın kapsama alanı önemli A, B, C şeklinde işaretlenen kapsama alanları alttaki metro haritasında görülmektedir. Normalde bir turiste veya ziyaretçiye A ve B alanları yetmektedir. Hatta sadece A alanı bile bu sitede anlatılan yerlerin çoğuna gitmeye yeter. Fiyatlandırma bu alanlara göre yapılmaktadır. Alacağınız metro kartının kapsama alanı ve süresi (tek seferlik, günlük, haftalık, aylık) ile doğru oratılı olarak fiyat artıyor. Örneğin A + B alanlarını kapsayan 1 aylık metro kartı 81 Euro şu an (Haziran2016). haritaada her hat farklı renklerde çizilmiş ve hatların ucunda numarası yazmaktadır. Metro haritasını kağıt olarak da çoğu yerde bulabilirsiniz ancak cep telefonunuza fotoğraf veya pdf olarak kaydetmek daha pratik olacaktır. Bu harita ile ve metro duraklarındaki durak listeleri ile heryere gitmek, heryeri bulmak çok kolay. Her metro durağında sağlı sollu ayrı ayrı iki tarafında durak sıralamalarını gösterek dükey tabelalar bulunuyor, o tabelalar son derece faydalı kesinlikle faydalanın.

Metro haritasını pdf olarak bu linkten indirebilirsiniz: http://www.s-bahn-berlin.de/pdf/VBB-Liniennetz.pdf

Berlin toplu taşıma hakkında ayrıntılı bilgi linki: https://www.berlin.de/en/public-transportation/1772016-2913840-tickets-fares-and-route-maps.en.html

Alexander Platz'ı (ve burada bulunan televizyon kulesi) şehrin merkezi gibi düşünün. Çoğu metro hattı buraya uğrar, buradan başka yerlere aktarma ile geçebilirsiniz. Ama bazen başka duraklardaki kesişim noktalarından da aktarma yapılmaktadır.

Güncel Berlin metro haritası (2016 Haziran)


Metro (U-Bahn) kartı (bileti) nasıl kullanılır?
Ubahn kartını metroya (tren de deniyor sıklıkla) binerken bir makinaya veya görevliye göstermiyorsunuz, kart yanınızda bulunsun yeter. Yani kartı trende bir görevli sorarsa göstermek için bulunduruyorsunuz. Her bindiğinizde bir görevlii gelip kart sormuyor ama arada bir bulunduğunuz vagona sivil kıyafetli görevliler elinde cihazlarla binip aniden "biletler lütfen" (ticket please) sözünü Almanca ve İngilizce olarak söylüyor, herkes hemen biletlerini çıkarıyor. Aralarında bilet çıkaramayanlar oluyor tabii ki :) Görevli bu kişilerle birlikte trenden iniyor ilk durakta ve ceza uyguluyor. Ceza ücreti ne kadar bilemiyorum ama duyduğuma göre bayağı yüklüymüş o yüzden asla biletsiz binme riskine girmeyin.
Günlük bilet alanlar metro istasyonundaki küçük makinelere sokarak bileti onaylatıyorlar. Aylık biletlerde böyle bir şeye gerek yok, bileti satın almanız yeterli. Atlık biletler aldığınız tarihten itibaren 1 ay geçerli değil, her ayın başından sonuna kadar 1 ay geçerli, üzerinde hangi aya ait olduğu almanca yazıyor zaten, alttaki resimde APR 2016 yazıyor yani 2016 Nisan ayına ait bilet. Bu bilet 1 nisandan 30 nisana kadar geçerli oluyor. Haftalık bilet hiç kullanmadığım için detaylı bilgim yok.

Bu biletler u-bahn, s-bahn, otobüs vb. bütün toplu taşıma araçlarında geçerli.

Metrro bileti (kart) nereden alınır?
Metro biletlerini her metro istasyonunda bulunan makinalardan para koyarak print edebilirsiniz veya bazı metro istasyonlarında bulunan market benzeri dükkanlardan satın alabilirsiniz. Bu bilet satan dükkanlar her istasyonda yok Alexander Platz'da var ve bazı büyük istasyonlarda var, rahatlıkla bulabilirsiniz. Bilet alırken A, B, C kapsama alanını seçin ve günlük, aylık vb. süresini seçin. Türkçe dil seçeneği her makinede mevcut.

U-bahn aylık bilet


METRO (U-BAHN, S-BAHN, OTOBÜS)  İÇİN SİTE VE TELEFON UYGULAMASI:

BVG internet sitesi: https://www.bvg.de/en/

BVG android uygulaması: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.eos.uptrade.android.fahrinfo.berlin&hl=tr

BVG iphone uygulaması: https://itunes.apple.com/us/app/bvg-fahrinfo-plus-berlin/id284971745?mt=8

Bu linklerdeki uygulamalar ve internet sitesi mükemmel çalışıyor. Başlangıç ve bitiş noktalarını yazdığınızda size gideceğiniz yeri geçiş noktaları ve süreleri ile çok detaylı çok güzel tarif ediyor. Çok kere kullandım. Çok faydalı kesinlikle cep telefonunuza kurun Berlin yolculuğundan önce.

BVG telefon uygulaması





Metroda müzisyenler:
Nadiren metroda vagonunuza çok güzel parçalar çalan veya söyleyen bir müzisyen binebilir, genellikle bir durak sonra diğer vagona geçiyorlar ve isteyenler ufak bahşişler veriyor. Bazıları gerçekten çok başarılı keman vb. çalıyor. Metro duraklarında daha sık rastlanır bu müzisyenlere.

Metroda köpek ve bisiklet serbest:
Berlin'de metroya (hatta her yere) köpek ve bisikletleri ile birlikte binebiliyor insanlar. Özellikle köpek çok sık göreceksiniz metroda. Durağa geldiğini anlayıp sahibi daha kıpırtamadan ayağa kalkan köpek bile gördüm, bir köpek için bunu anlamak zor olmasa gerek gerçi.

Warschauer Straße Durağı (U1 son durak)


ANA TREN İSTASYONU (BERLİN HAUPTBAHNHOF)
Hauptbahnhof yani ana tren istasyonu şehir merkezine yakın sayılır, sadece bir kaç durak mesafede. Buraya S5 ve S7 ,S75 ile gidilebiliyor. Buradan geçen başka hatlar da olabilir ancak ben kullanmadığım için bilgim yok, haritadan görebilirsiniz. Şehir merkezine yakın olduğu için sadece A bölgesini kapsayan metro biletleri buraya gitmek için yeterli.
Hauptbahnhof'tan trenler ile başka şehirlere gitmek çok kolay ve çok rahat. Bu konuyu başka bir yazıda detaylı anlatacağım.