Kreuzberg - Berlin Türk Mahallesi

Kreuzberg Berlin merkeze yakın semptlerden birisi ve en yoğun Türk nüfusunun bulunduğu semt, bu nedenle "küçük İstanbul (Klein İstanbul)" veya Türk Mahallesi diye de adlandırılıyor. Krouzberg2in tam merkezinde bulunan Türkçe tabela da bunun en güzel göstergedi. Zaten bu semptte Türkçe tabelası olmayan dükkan bulmak zor. Restoranlar, dönerciler, berber, beyaz eşya mağazaları her tür dükkan var ve hepsi Türklere ait. Türk ürünleri içeren market hemen Kotbusser Tor durağının yanında (başka da vardır). Bu marketlerdeki ürünlerin hepsi aynı Türkiyedeki ürünler.

Aslında Berlin'de sadece burada değil hemen hemen her mahallede Türk çok fazla ancak en yoğun burası olduğu için Türk mahallesi diye buraya deniliyor. Burada yolda yürürken bile etraftan sürekli Türkçe konuşmalar duyuyorsunuz, kaldırımlarda dükkan önlerinde herkes Türk.

Kreuzberg Merkezi yazan tabela. Diğer üzünde Almanca Zentrum yazıyor.

Burada bulunan HASIR OCAKBAŞI dönerini en sevdiğim yerdi, Kotbusser Tur durağına çok yakın, Kreuzberg merkezi tabelasına 20-30 metre kadar. Kesinlikle tavsiye ederim. Daha iyileri varsa da ben bilmiyorum. Yalnız Almanya'da döner ekmeğinin içine salata ve sos koyma geleneği var, ben bir kaç kere denememe rağmen Türkiye usulü kadar çok sevemedim. Tavsiyem sos koymadan sadece soğan ve domatesle bu nefis döneri ekmek arası yemenizdir, lavaş arası dürüm olan da güzel ama ekmek arası favorim.
Hemen karşısında aynı isimle Hamburgerci dükkanı da var, denemedim ama eminim o da çok iyidir.

Kotbusser Tor'dan Hasır ocakbaşı'na doğru giderken biraz daha ileri yürüyüp ilk sağ sokağa girdiğinizde SMYRNA KURUYEMİŞ dükkanını göreceksiniz, tabelasında Berlin'in ilk ve tek kuruyemişcisi olduğu yazıyor. İçeride çeşitli kuruyemişleri lokum, incir vb. bayağı çeşit var.



ULAŞIM:
Ulaşım kolay, U1 metro hattının Görlitzer Bhf ve Kotbusser Tor durakları merkezine en yakın duraklar.